Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ δεν θα παίζει πια όπως βολεύει, αλλά όπως ταιριάζει!

Η λογική "όλοι οι καλοί χωράνε" μπορεί να βρίσκει εφαρμογή στα φιλόξενα σπίτια ή στα ταξί, αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. Η φετινή ΑΕΚ σχεδιάζεται για να μπορεί να υποστηρίξει το "πως" όχι μόνο το "ποιος".

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η ΑΕΚ έχει προχωρήσει με πολύ μεγάλη οργάνωση το φετινό μεταγραφικό της σχεδιασμό. Εχει τελειώσει με τους επτά; Αυτό έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να το πει κανείς για καμία ομάδα, ακόμη και αν το επικοινωνήσει με επίσημη ανακοίνωση, προτού λήξει η μεταγραφική περίοδος. Το ρεπορτάζ άλλωστε, αναφέρει ότι η ΑΕΚ ψάχνει για επιθετικό, μπορεί όχι πια τον Αραούχο, αλλά έναν τέτοιον...

Ακόμη κι έτσι, όμως, η Ενωση έχει κάνει πάρα πολλά για το ρόστερ της νέας αγωνιστικής περιόδου, σίγουρα πολλά περισσότερα από όσα έχει να κάνει από εδώ και πέρα. Είτε στο "έλα", είτε στο "φύγε". Με λίγα λόγια, έχοντας πια εικόνα και από τα πρώτα δύο φιλικά της ΑΕΚ στην Πολωνία, έχουμε αρχίσει να διαμορφώνουμε στο μυαλό μας την ομάδα της νέας σεζόν.

Θα είναι καλύτερη; Θα είναι χειρότερη; Θα πετύχει περισσότερα; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά σίγουρα θα είναι πιο προσεγμένη και πιο "γεμάτη". Αρα με περισσότερες επιλογές για τον Μανόλο Χιμένεθ όχι μόνο σε ποσότητα, όχι μόνο σε ποιότητα, αλλά και σε αγωνιστικό σχεδιασμό. Πάμε λίγο αυτό να το εξηγήσουμε.

Η μεσοαμυντική γραμμή της ΑΕΚ θα έχει απλώς και μόνο "προσωπικές μονομαχίες". Ποιος ο βασικός τερματοφύλακας; Ποιος ο δεξιός μπακ, ποιος ο αριστερός. Ποιοι θα επιλεγούν για το κέντρο της άμυνας, ανάμεσα στις σίγουρα περισσότερες επιλογές που έχει πια ο προπονητής; Ακόμη και στη μεσοαμυντική γραμμή θα πάμε σε μάχες "ένας με έναν" για να δούμε ποιοι θα κερδίσουν τη θέση.

Μόνο που πλέον, όσο "περπατάμε" τον αγωνιστικό χώρο προς τα μπροστά, σημασία θα έχει πια όχι μόνο το ποιος. Αλλά και το πώς; Ο Ισπανός τεχνικός για τη μεσοεπιθετική του γραμμή έχει πολλές επιλογές. Πολλές περισσότερες από πέρυσι, με ποδοσφαιριστές που έχουν πολύ πιο ξεκάθαρα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ίσως μάλιστα να έχει και ακόμη τουλάχιστον μία, αν έρθει ο επιθετικός.

Με τόσες κατά τα φαινόμενα ποιοτικές λύσεις πια στο ρόστερ του, έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ποδοσφαιρική τη σκέψη του. Αυτό ασφαλώς και έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δουλειά του προπονητή, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα. Η περσινή ΑΕΚ, του Κετσπάγια καταρχάς, στη συνέχεια του Μοράις και τελικά αναγκαστικά και του Χιμένεθ, έπαιζε όπως βόλευε. Επέλεγε ο προπονητής εκείνους που θεωρούσε καλύτερους, ακόμη και αν αυτοί ήταν τέσσερα δεκάρια μαζί ή ακόμη και αν στους έντεκα δεν υπήρχε δεκάρι και τους έβαζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η λογική "όλοι οι καλοί χωράνε" μπορεί να βρίσκει εφαρμογή στα φιλόξενα ελληνικά σπίτια ή στα ταξί, αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. Οχι τουλάχιστον όταν μιλάμε για μια ολόκληρη 11άδα. Οι ομάδες που έχουν αγωνιστικό πλάνο αγωνίζονται όπως τους ταιριάζει. Σύμφωνα με τις επιλογές που υπάρχουν και σύμφωνα με το σχέδιο που κάθε φορά έχει ο προπονητής για τον αγώνα που έρχεται ή με την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να εφαρμόσει. Πλέον, ο Χιμένεθ έχει αυτή τη δυνατότητα. Πέρυσι είχε μια ΑΕΚ που αγωνιζόταν όπως βόλευε, όχι όπως της ταίριαζε.

Οπως βόλευε για να αγωνίζονται εκείνοι που λίγο πολύ όσοι είχαν στο μυαλό τους ως βασικούς σε αυτή την ομάδα. Ο Χιμένεθ έχει πια την επιλογή αυτό να το αλλάξει. Και πιθανότατα, αν κρίνουμε από τα δύο πρώτα φιλικά που μπορεί να μην επιβεβαιώνουν οπωσδήποτε αγωνιστική δυναμική αλλά δείχνουν αγωνιστική φιλοσοφία και σκέψη, θα το κάνει. Θα επιλέγει, δηλαδή, ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να υποστηρίξουν το σχέδιό του, τον τρόπο παιχνιδιού του, το σχηματισμό του αν θέλετε, όσο και αν οι προπονητές λένε ότι αυτό έχει μικρή σημασία.

Θα είναι, δηλαδή, πια προτεραιότητα το "πώς" από το "ποιος". Ομάδες που το καταφέρνουν αυτό, δημιουργούν προϋποθέσεις και για το μέλλον τους. Για να έχουν συνέχεια και συνέπεια, ανεξαρτήτως προσώπων. Σημαίνουν όλα αυτά ότι φέτος θα δούμε μια συναρπαστική ΑΕΚ; Οχι απαραίτητα. Αλλά σημαίνουν ότι θα δούμε μια σωστή ομάδα ποδοσφαιρικά. Μια ομάδα που θα έχει δημιουργηθεί σωστά και θα μπορεί, αν το δουλέψει σωστά, να έχει ομαδική ποιότητα. Τα υπόλοιπα, το κάτι παραπάνω στη σεζόν, θα κριθούν πια και από την ατομική ποιότητα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x